Pracovná skupina POCC/CCC

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 2. júna 2022

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina POCC/CCC

Podrobný popis aktivity:

Predsedal generálny sekretár COPA COGECA (GS) Pekka Pesonen.

 

Príprava prezídií C-C (16. a 17. 6. 2022)

Na prezídiá 16. 6. 2022 bude prizvaný aj predseda výboru ENVI Pascal Canfin (FR, Renew).

Na schválenie: príspevok C-C k návrhu nariadenia Komisie o udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín (PPPs)

Finálnu verziu návrhu by Komisia mala zverejniť 22. 6. 2022.

Diskusia:

DE reprezentantka požiadala viac zdôrazniť požiadavku, že z dôvodu garancie potravinovej bezpečnosti v EÚ a vo svete je nutné najprv zaistiť alternatívy PPPs pred akýmkoľvek zákazom.

IE reprezentant upozornil, že EZD a z nej vychádzajúce iniciatívy predstavujú „predpandemické návrhy“ a je nutné zohľadniť aktuálnu zložitú situáciu.

Na prediskutovanie:

  • pozícia  C-C k návrhu Komisie na revíziu smernice o priemyselných emisiách (IED):

Dňa 5. 4. 2022 Komisia zverejnila návrh revidovanej smernice o priemyselných emisiách, novinkou je rozšírenie oblasti pôsobnosti smernice – po novom budú do nej zahrnuté všetky poľnohospodárske podniky zaoberajúce sa chovom dobytka, ošípaných a hydiny s viac než 150 dobytčími jednotkami, aktuálne by malo ísť o 150 dospelých kráv, 375 teliat, 10 000 nosníc, 500 prasiat alebo 300 prasníc. Pôvodná legislatíva sa týkala 20 000 podnikov, nová smernica sa bude vzťahovať na 185 000 podnikov. Komisia svoju iniciatívu na rozšírenie oblasti pôsobnosti smernice obhajuje tým, že zatiaľ čo ostatné výrobné sektory zlepšili svoju situáciu ohľadom emisií skleníkových plynov, živočíšna výroba nie. Komisia plánuje do procesu povoľovania výrazne zapojiť verejnosť, občania by mali mať tiež prístup k vydaným povoleniam kdekoľvek v EÚ.

K návrhu smernice je možné zasielať Komisii spätnú väzbu do 23. 6. 2022. Sekretariát upozornil na neúnosné dopady revidovanej smernice na 3 zahrnuté odvetvia (chov dobytka, ošípaných a hydiny) – od zvýšených dodatočných výrobných nákladov až po vystavovanie poľnohospodárov zbytočnej úrovni verejnej kontroly. Preto sekretariát vypracoval návrh stanoviska, ktorý bude zdieľaný v rámci písomnej schvaľovacej procedúry. Plánuje pozvať europoslancov na návštevu fariem, aby v praxi videli dopady navrhovanej smernice a ako reálne „priemyselná farma“ vyzerá.

 

Diskusia:

Reprezentanti FR, IE a AT odporučili na návrh reagovať politicky a technicky a žiadať zachovanie súčasnej legislatívy, DE reprezentant odporučil prijať ofenzívnejší prístup, HU reprezentant odmietol najmä zapojenie laickej verejnosti do procesu povolení, k čomu sa pridal aj IE reprezentant.

IT reprezentantka navrhla vysvetliť Komisii dôsledky skôr pozitívnou formou a argumentovať nutnosťou zachovať príjmy poľnohospodárov.

GS na záver diskusie uviedol, že v kontexte súčasnej situácie je nutné zamerať sa na udržateľnosť a potravinovú bezpečnosť súčasne, preto nie je možné podporiť návrh Komisie, treba však pripraviť vhodné argumenty do debát. Vyzval sekretariát C-C na modifikáciu dokumentu na základe obdržaných pripomienok. Dokument by mal byť pripravený na schválenie na júnových prezídiách. Členské organizácie vyzval na kontaktovanie príslušných ministerstiev vo svojich členských štátoch.

 

  • pozícia C-C k iniciatíve Komisie týkajúcej sa rámca pre udržateľné potravinové systémy a návrh odpovede C-C do verejnej konzultácie:

Komisia zahájila 12-týždňovú verejnú konzultáciu k novej iniciatíve o udržateľnom potravinovom systéme EÚ. Konzultácia je otvorená do 21. 7. 2022, sekretariát vypracoval návrh odpovede na základe rokovania pracovnej skupiny pre potraviny dňa 9. 5. 2022, usporiadaného workshopu a dotazníka určeného pre všetky pracovné skupiny. Sekretariát sa stretne so všetkými zapojenými generálnymi riaditeľstvami Komisie a ocení  návrhy členských organizácií.

 

Diskusia:

FR reprezentant podporil značenie udržateľnosti a zahrnutie aspektu spravodlivého rozloženia nákladov a marží v dodávateľskom reťazci.

ES reprezentant zdôraznil rolu družstiev ako nástroja, ktorý pomáha zvyšovať hodnotu produkcie poľnohospodárov v dodávateľskom reťazci.

DK reprezentant zdôraznil potrebu zohľadniť všetky 3 piliere udržateľnosti, označenie udržateľnosti by malo byť na základe harmonizovaných kritérií na EÚ úrovni.

IE reprezentant zdôraznil dôležitosť návratu benefitov za vynaložené úsilie k väčšej udržateľnosti späť poľnohospodárom a zabránenie podnákladového predaja.

Sekretariát vyzval na zaslanie pripomienok čo najskôr, cieľom je predložiť návrh odpovede na schválenie skupine POCC/CCC dňa 7. 7. 2022.

 

  • návrh diskusného dokumentu C-C k návrhu Komisie k revízii systému zemepisného označenia (ZO)

Návrh diskusného dokumentu bol rozoslaný všetkým dotknutým pracovným skupinám, snahou je schváliť dokument počas júnových prezídií.

 

  • návrh pozície C-C k hnojivám

Sekretariát pripravil návrh stanoviska k akčnému plánu pre lepšie podmienky prístupu k hnojivám, snahou je schváliť dokument počas júnových prezídií.

 

Diskusia:

IE reprezentant odporučil vyvíjať na Komisiu neustály tlak s požiadavkou na urgentnú akciu, pretože Komisia je toho názoru, že trh s hnojivami v EÚ funguje.

NL reprezentant upozornil na závery Rady pre poľnohospodárstvo a rybolov, požadujúce umožnenie používania alternatívnych hnojív (zo živočíšnej produkcie).

 

Informácie a výmena názorov na medzinárodný obchod a situáciu na trhu

Sekretariát dňa 10. 6. 2022 publikuje novú správu o situácii na trhu s poľnohospodársko-potravinárskymi produktmi, v rastlinnej produkcii naďalej pretrváva problém s dostupnosťou a

cenou hnojív. Sekretariát sleduje prípravy posúdenia dopadov Komisie týkajúce sa zákazu klietkového chovu, legislatívny návrh by mal byť zverejnený v roku 2023. Sekretariát pripravuje vlastné posúdenie, ktoré by malo byť hotové v novembri, členským organizáciám rozošle dotazník.

UA: Komisia v reakcii na situáciu na UA navrhla dočasne liberalizovať obchod s UA a vytvoriť tzv. koridory solidarity, ktoré majú UA pomôcť vyvážať poľnohospodárske komodity do EÚ. V UA aktuálne pokračuje jarný výsev, došlo však k zníženiu osevných plôch.

UK: Vláda UK naznačila zámer zaviesť legislatívu k Protokolu, ktorá by jednostranne zmenila niektoré jeho prvky. Vlastný návrh zákona na zjednodušenie prepravy tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom UK sa očakáva o 2-3 týždne. Komisia už varovala, že jednostranné kroky UK sú neprijateľné a EÚ bude na ne reagovať.

Nový Zéland: Dohoda by mala byť uzavretá v nadchádzajúcich týždňoch.

Chile: Komisia je optimistická ohľadom dosiahnutia dohody.

Diskusia:

PL reprezentantka referovala o dohode medzi vládami PL a UA ohľadom infraštruktúry a možnosti vývozu poľnohospodárskych komodít z UA. Ďalej informovala o probléme pri transporte a obchode s Egyptom, kde je aktuálne blokovaných 600 kontajnerov.

 

Aktuálny stav procesu reformy SPP a EZD

Sekretariát prispel do verejnej konzultácie k delegovanému aktu ohľadom zálohových platieb na odvetvové intervencie.

Komisia zaslala  22 hodnotiacich listov členským štátom, 19 štátov už zaslalo späť odpoveď. Listy pre SK, RO, BG a DE mali byť zverejnené koncom mája, 2 listy pre BE do konca júna.

Sekretariát ďalej referoval o návrhu zmeny nariadenia ohľadom zvláštneho opatrenia na poskytnutie výnimočnej dočasnej podpory v rámci Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) v reakcii na dopad ruskej invázie na UA. Pokiaľ by bol návrh prijatý, členské štáty budú môcť upraviť svoje programy rozvoja vidieka a vyčleniť až 5 % svojich rozpočtov EPFRV na obdobie 2021-2022 na podporu poľnohospodárov. Členské štáty budú môcť vydať rozhodnutie o udelení podpory do 31. 3. 2023, platba musí prebehnúť najneskôr do 15. 10. 2023. Komisia očakáva, že tento návrh môže mobilizovať až 1,4 mld. eur. Sekretariát túto iniciatívu podporuje, len poukazuje na neskoré vyplácanie podpôr.

Diskusia:

Zástupkyňa CZ predstavila požiadavku svojej organizácie (Agrárna komora ČR) o odklad vykonávania novej SPP o jeden rok a požiadala o podporu tejto žiadosti.

Balík Fit for 55

Počas plenárneho zasadnutia Parlamentu v dňoch 6. – 9. 6. 2022 sa bude hlasovať o 8 z 13 návrhov, ktoré sú súčasťou balíka predloženého Komisiou v júli 2020.

  • LULUCF a ESR

Sekretariát informoval, že výbor ENVI 16. a 17. 5. 2022 odhlasoval správu o  nariadení LULUCF a návrh nariadenia o zdieľaní úsilia (ESR). Plenárne zasadnutie Parlamentu sa bude konať 7. a 8. 6. 2022.

  • smernica o podpore energie z obnoviteľných zdrojov (RED)

Sekretariát informoval o návrhu stanoviska europoslanca Nilsa Torvaldsta (FI, Renew), o ktorom výbor ENVI hlasoval 16. 5. 2022. Stanovisko je veľmi negatívne nielen pre biopalivá na rastlinnej báze, ale aj pre lesnú biomasu používanú v energetike. Hlasovanie vo výbore ITRE sa uskutoční 13. 6. 2022.

  • Mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach (CBAM)

Správu o zavedení mechanizmu CBAM aj všetky kompromisné pozmeňovacie návrhy už výbor ENVI schválil 17. 5. 2022. Poľnohospodárstvo do správy zahrnuté nebolo. Sekretariát C-C upozorňuje na oslabenie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva EÚ kvôli dodatočnej dani CBAM na dusíkaté hnojivá, zatiaľ čo poľnohospodári v tretích krajinách môžu naďalej používať hnojivá vyrobené z fosílnych palív a potom svoje produkty vyvážať do EÚ bez tejto uhlíkovej dane. Komisia by preto mala prijať opatrenia s cieľom obmedziť dopad na poľnohospodárstvo EÚ a posúdiť vykonávateľnosť zavedenia CBAM v poľnohospodárstve. Niektorí europoslanci zvažujú pred plenárnym hlasovaním predložiť k správe pozmeňovacie návrhy, najmä tie, ktoré sa týkajú predĺženia obdobia na postupné zrušenie bezplatných povoleniek.

Stratégia F2F: súčasný stav revízie propagačnej politiky EÚ, návrh odpovede do verejnej konzultácie o nových genomických technikách

Sekretariát C-C spolu s ďalšími 13 asociáciami zaslali komisárovi pre poľnohospodárstvo spoločný list, v ktorom ho žiadajú o urýchlenie zverejnenia návrhu revízie propagačnej politiky EÚ. Tento návrh nevylučuje z propagačnej politiky žiadny produkt, ani alkohol, ani mäso. Sekretariát pripravil aj vzorový list pre členské organizácie a vyzval ich na kontaktovanie svojich ministrov do 15. 6. 2022, kedy prebehne prvé stretnutie Komisie a členských štátov ohľadom prejednania ročného pracovného programu na rok 2023. Podľa sekretariátu je veľmi dôležité, aby členské štáty hlasovali proti tomuto návrhu, pretože znevýhodňuje niektoré produkty.

Komisia pracuje na posúdení dopadov a na legislatívnom návrhu, týkajúceho sa nových genomických techník, ktorý má byť zverejnený v roku 2023. Verejná konzultácia je prístupná do 22. 7. 2022, sekretariát rozoslal návrh odpovede, ktorý vypracovala skupina pre osivá.

Predbežné úvahy o zákaze plastových obalov pri predaji ovocia a zeleniny

Komisia zvažuje zákaz používania plastových obalov v miestach predaja čerstvého ovocia a zeleniny, a to buď formou zmeny smernice o obalových odpadoch, alebo formou novej obchodnej normy pre ovocie a zeleninu.

Pre informáciu: Kongres európskych farmárov v roku 2022

GS informoval, že kongres sa bude konať 12. – 14. 10. 2022 v chorvátskom meste Šibenik. Kongres sa bude zaoberať výzvami a príležitosťami vyplývajúcimi z prechodu na udržateľnejšie výrobné systémy. V priebehu júna bude spustená špeciálna webstránka a bude zahájený registračný proces. Registračné poplatky pre členov sú 350 eur/osoba (100 eur/ doprovod) a pre nečlenov 500 eur/osoba (250 eur/doprovod).

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce