Slovenských potravín v obchodoch ubúda
Slovenská republika sa stále viac stáva krajinou závislou na dovozoch zahraničných potravín. Vyplýva to z prieskumu podielu slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov, ktorý SPPK uskutočnila v najväčších obchodných reťazcoch pôsobiacich na území Slovenska.
SPPK
Rokovala Únia potravinárov Slovenska
Jednou z hlavných tém stretnutia bolo zvyšovanie nákladov v potravinárskom spracovateľskom odvetví.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022
SPPK pripravuje pre svojich členov (aj nečlenov) webinár k podávaniu žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2022, s cieľom predchádzať chybám pri podávaní žiadostí. Školenie sa uskutoční online formou v pondelok 21. februára o 13:30 hod.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Školenie poľnohospodárov V4 v technikách ochrany životného prostredia a hospodárenia s pôdnou vodou
V roku 2020 skupina štyroch univerzít s poľnohospodárskym zameraním v štátoch Visegradskej štvorky vytvorila teoretickú platformu realizácie projektu „Zvýšenie povedomia, vzdelávania a zlepšenia regionálnych stratégií v oblasti ochrany životného prostredia, zmeny klímy a udržateľného rozvoja“.
SPÚ v Nitre
Neustály rast výrobných nákladov v chove hydiny
Hydinári na tlačovej besede: Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a naďalej sa aj v roku 2022 zhoršuje.
Únia hydinárov Slovenska
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 pracovalo v potravinárskom priemysle 31 536 zamestnancov. Oproti roku 2020 sa stav zamestnancov zvýšil o 173.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v potravinárstve v roku 2021
V roku 2021 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 158 EUR. Oproti roku 2020 to predstavuje nárast o 4,8 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Cukru bude dostatok pre všetkých, jeho dovoz je zbytočný
Hoci bola cukrovarnícka kampaň v sezóne 2021/2022 obzvlášť náročná, ostaneme naďalej sebestační v produkcii cukru. Dovozy cukru z cudziny sú z hľadiska zásobovania obyvateľstva zbytočné.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Slovenskí vinári: Obchodníci zneužili pandémiu, profitujú zo svojho dominantného postavenia
Obchodné reťazce postupne zvyšujú predajné ceny slovenských vín, našim vinárom sa však ceny, za ktoré predávajú víno obchodníkom nezvýšili už tri roky po sebe. Obchodníci v čase pandémie profitujú zo svojho dominantného postavenia v dodávateľsko-odberateľskom vzťahu, a tak likvidujú slovenských výrobcov vín.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Na návšteve: U člena Predstavenstva SPPK Igora Jakubičku
„Jeden z mojich kamarátov predsedov, ktorý úplne zrušil živočíšnu výrobu pred 20 rokmi, tvrdí, že predsedovia, ktorí robia dlhodobo vedome stratu v živočíšnej výrobe, by mali byť trestne stíhaní. Takže ja a aj mnohí ďalší poľnohospodári by sme mali byť podľa tohto tvrdenia už dávno v base,“ hovorí predseda PD DEVIO Nové Sady a člen Predstavenstva SPPK Igor Jakubička.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Do pozornosti
List predsedu SPPK k návrhu nariadenia o udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín
Ochrana rastlín v dnešnej dobe slúži potravinovej bezpečnosti. Najmä v súčasnej krízovej situácii by zásobovanie cenovo dostupnými potravinami malo mať najvyššiu prioritu, aby občania nestáli pred rozhodnutím či sa najesť alebo si zakúriť (eat or heat). Prečítajte si list predsedu SPPK rezortnému ministrovi, v ktorom upozorňujeme na minimálne tri závažné oblasti návrhu nariadenia SUR.
MPRV SR pripravuje cielenú pomoc pre subjekty poľnohospodárskej prvovýroby, rybolovu a akvakultúry
NPPC v rámci príprav na realizáciu schémy štátnej pomoci vypracovalo pre potenciálnych žiadateľov INFORMATÍVNU KALKULAČKU, ktorá umožňuje vypočítať indikatívnu výšku pomoci na základe vstupných údajov zadaných žiadateľom.
Spoznali sme víťazov 10. ročníka HOVORME O JEDLE
Jubilejný 10. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu HOVORME O JEDLE vyvrcholil slávnostným odovzdávaním cien v bratislavskom Hoteli Carlton. Tento rok sa do tradičného podujatia zapojilo rekordných 559 základných škôl zo Slovenska.
EK schválila strategický plán spoločnej agropolitiky
Cieľom strategického plánu Slovenska je podľa MPRV zvýšiť konkurencieschopnosť a odolnosť poľnohospodárskeho sektora za súčasnej ochrany prírodných zdrojov.
Na návšteve v Združení chovateľov rýb na Slovensku
Aj napriek extrémnemu suchu sa naši spotrebitelia nemusia obávať toho, že by na Vianoce bol nedostatok kaprov. Na Slovensku vyprodukujeme približne 30 % z našej spotreby kaprovitých rýb, kým zvyšných 70 % musíme dovážať.