Výzva 4.2 pre potravinárov spustená
Potravinári sa môžu zapojiť do výzvy 4.2 v celkovej hodnote 170 mil. eur.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Zmena v dovoze potravín a nápojov do Číny
Na online webinári Veľvyslanectva SR v Pekingu boli predstavené najdôležitejšie dokumenty, ktoré sa týkajú zmeny dovozu podmienok potravín a nápojov do Číny od 1.1.2022.
Veľvyslanectvo SR v Pekingu
Bilancia roka 2021
Prinášame vám súhrn názorov poľnohospodárov a potravinárov, vybraných zväzov a združení na končiaci sa rok 2021. Dnes hodnotia pekári, vinohradníci a vinári.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 9.12.2021)
V 47. – 48. týždni prerušovalo práce na poliach daždivé počasie na väčšine územia Slovenska. Napriek tomu bol v 48. týždni ukončený zber kukurice na zrno, zber cukrovej repy je ukončený na 90 % plánovanej výmery.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
SPPK na diskusii portálu Euractiv Slovensko
Zúčastnili sme sa online konferencie, na ktorej odborníci diskutovali o emisiách v poľnohospodárstve.
Tlačový odbor SPPK
Otvorený list predsedu SPPK k situácii v potravinárstve
Predseda SPPK Emil Macho v otvorenom liste ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuelovi Vlčanovi poukazuje na skutočnosť, že zo Slovenska sa pomaly ale isto stáva krajina, ktorá nebude schopná zabezpečiť zásobovanie obyvateľov základnými potravinami z vlastnej produkcie a bude vo veľkej miere odkázaná a závislá na dovoze potravín. Ministra pôdohospodárstva žiada o stretnutie k riešeniu vzniknutej situácie.
Emil Macho, predseda SPPK
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov v januári až septembri 2021
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v januári až septembri 2021 pasívne v objeme – 1 234,5 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa znížilo o 0,5 mil. EUR.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Agropotravinári poďakovali zdravotníkom
Slovenskí poľnohospodári a potravinári v aktuálnom týždni poďakovali na viacerých miestach zdravotníkom za ich obetavú prácu. Pozrite sa, ako vyzeralo rozdávanie mikulášskych balíčkov v nemocniciach, odberových a testovacích zariadeniach.
Tlačový odbor SPPK
Poďakovanie organizátorov a partnerov HOVORME O JEDLE
Už druhý rok po sebe nám covidová situácia znemožnila usporiadať slávnostné odovzdávanie cien obľúbeného projektu HOVORME O JEDLE. Rozhodli sme sa však, že záver IX. ročníka HOVORME O JEDLE predsa len nenecháme bez osobného poďakovania, aj keď sprostredkovaného na diaľku.
SPPK
Vzdanie sa práva na odvolanie - aktuálny formulár na stránke PPA
Oznamujeme žiadateľom o priame podpory, že na webovom sídle PPA v sekcii formuláre je zverejnená aktuálna Zápisnica „Vzdanie sa práva na odvolanie“.
Do pozornosti
Mimoriadny štátny rozpočet v mimoriadnom roku nič mimoriadne nezmení
Zo zdrojov štátneho rozpočty je v tomto roku pre agropotravioárstvo atakovaných takmer 141,4 mil. eur. Ide o rekordnú sumu, ktorá však výrazne nemení podstaty našej nízkej potravinovej bezpečnosti a konkurencieschopnosti voči okolitým krajinám. Skôr lepí staré a aj nové „diery".
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 20.10.2022)
Po 42. týždni je kukurica na zrno pozberaná na 48 %, slnečnica na 85 %, cukrová repa na 37 %, zemiaky na 92 %, sója na 84 % a kukurica na siláž na 99 % predpokladanej výmery.
Očakávaná koncepcia hydromeliorácií bez diskusie s poľnohospodármi
Do skráteného medzirezortného pripomienkového konania išla očakávaná koncepcia hydromeliorácií, na ktorej však nemali možnosť participovať aj samotní poľnohospodári. Predstavená im bude dnes poobede a možnosť vyjadriť sa k nej majú len do 2. novembra.
Prehlbujúce sa problémy v chove nosníc
Chovatelia nosníc na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roku 2021. V chove nosníc spôsobujú chovateľom veľké problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, kŕmnych zmesí a pohonných hmôt.
50. zasadnutie Výboru FAO pre svetovú potravinovú bezpečnosť
Alarmujúce fakty za rok 2021 podľa Správy o stave potravinovej bezpečnosti a výživy vo svete: 828 miliónov ľudí trpí hladom – o 150 miliónov ľudí viac než v roku 2019, teda pred vypuknutím pandémie COVID-19, 2,3 miliardy ľudí vo svete nemá prístup k primeranému jedlu – ľudia musia robiť kompromisy medzi kvalitou alebo kvantitou jedla, ktoré konzumujú...