Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 981 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 086 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2018 sa stav zamestnancov znížil o 66, čo predstavuje 0,2 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Tradičná chuť Podpoľania
Pozývame Vás na 8. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019 v obci Slatinské Lazy. Tešíme sa na vás!
RPPK Zvolen
Monitoring jarných prác - 22. týždeň
K záveru 22. týždňa boli ukončené jarné práce vo všetkých regiónoch s výnimkou tých, v ktorých museli byť jarné práce prerušené z dôvodu daždivého počasia v máji.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Hraboše likvidujú úrodu
Plošná aplikácia stutoxu a viac dravcov na poliach môžu znížiť premnoženú populáciu hraboša poľného, ktorý masívne ničí úrodu najmä v oblasti Trnavského kraja.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Sektorovo riadené inovácie v podmienkach SR
Konferencia AZZZ SR a spoločnosti Trexima bola v znamení hľadania spôsobu prepojenia potrieb zamestnávateľov a vzdelávania. Vzdelávacie subjekty by mali mať objektívny a aktuálny popis požiadaviek na formovanie vzdelávacích programov v súlade s potrebami zamestnávateľov, ktorými by sa mali následne riadiť.
Tlačový odbor
Sladovnícky poľný deň v Trebaticiach
Pozývame Vás na prehliadku 27 odrôd jačmeňa a prednášky o správnej agrotechnike. Sladovnícky poľný deň Trebatice sa uskutoční 20. júna 2019.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
Konferencia Strategický plán – príležitosť obnoviť lesk nášho poľnohospodárstva?
Cieľom konferencie je oboznámiť všetkých s priebehom príprav Strategického plánu ako základného dokumentu pri implementácii novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky 2021 – 2027. Členovia SPPK majú zvýhodnené vstupné.
Tlačový odbor
Pozvánka na Ovenálie 2019
Bohatý program plný súťaží, vôní a tradícií na vás čaká na 9. ročníku Celoslovenskej ovčiarskej slávnosti Ovenálie 2019. Podujatie sa uskutoční na Amfiteátri Východná 9. júna 2019.
RPPK Považská Bystrica
Repný deň v Nových Sadoch
Nemôžeme si už dovoliť, aby sme prišli o ďalší, plne fungujúci výrobný sektor na Slovensku. Zhodli sa na tom pestovatelia, výrobcovia cukru a rezortné ministerstvo počas Repného dňa, ktorý na konci mája zorganizoval Považský cukor a.s. na poliach PD DEVIO Nové Sady.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
SME potravinovo (ne)sebestační?
Potravinová sebestačnosť Slovenska – všetci o nej počuli, ale nikto ju nevidel. Nový projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) „SME sebestační“ prináša vysvetlenia. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
Mlieko patrí k základným potravinám a na Slovensku má jeho produkcia aj spracovanie dlhú tradíciu. Novodobá história na ňu však nenadväzuje.
Nemáme dosť mlieka ani zemiakov. Prečo?
V rubrike SME SEBESTAČNÍ začíname upozorňovať na príčiny poklesu našej sebestačnosti v produkcii tých najzákladnejších potravín. Nie je to vina našich poľnohospodárov ani potravinárov. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
SME (NE)SEBESTAČNÍ? - VLOG 1
Potravinová sebestačnosť je aktuálne často skloňovanou témou. O tejto Columbovej žene - potravinovej sebestačnosti - by však mali hovoriť predovšetkým odborníci. Máme na to byť potravinovo sebestační? Odpovie vám predseda SPPK Emil Macho vo svojom vlogu.
Slovenské Vianoce
Spúšťame projekt Slovenské Vianoce. Chceme ním vyzdvihnúť kvalitu a dostupnosť domácich potravín práve v predvianočnom období. Nakupovanie domácich výrobkov totiž ešte nikdy nebolo tak kľúčové ako dnes.