Tradičná chuť Hontu (pozvánka)
Jubilejný 10. ročník Tradičnej chuti Hontu sa uskutoční už túto sobotu 9. septembra v areáli OcÚ Hontianske Tesáre. Nebude chýbať bohatý kultúrny program, no najmä výborné tradičné jedlá z tohto regiónu. Ste srdečne vítaní!
RPPK Krupina
Deň turčianskeho vidieka (pozvánka)
Pozývame Vás na 8. ročník podujatia Deň turčianskeho vidieka, ktorý sa uskutoční v nedeľu 17. septembra 2017. Čaká na Vás oslava turčianskeho vidieka, jeho pracovitých ľudí, tradícií, prezentácia kvalitných regionálnych produktov a mnoho ďalšieho. Plagát podujatia nájdete v článku.
TRPPK Martin
Aj my môžeme pomôcť v boji proti nekalým obchodným praktikám
Verejná konzultácia Európskej komisie k fungovaniu potravinového reťazca má byť podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov. Dotazník je prístupný už aj v slovenskej verzii.
MPRV SR
Žatva na väčšine Slovenska ukončená, prebieha príprava pôdy pod oziminy
V 34. týždni bola žatva na väčšine Slovenska ukončená, vo vyššie položených okresoch žatva postupne končí. Po zbere obilnín poľnohospodári vykonávajú prípravu pôdy pod oziminy. Zberové a pozberové práce spomalili dažde na väčšine územia Slovenska.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 v potravinárskom priemysle pracovalo 31 044 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2016 sa stav zvýšil o 1 581 zamestnancov, čo predstavuje 5,4 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017
V 1. polroku 2017 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 882 EUR. Oproti 1. polroku 2016 to predstavuje nárast o 8,3 %.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Deň cukrovej repy v Seliciach
Cukrová repa na Slovensko patrí. Je to jediná plodina, ktorá sa pestuje na výmere dvoch desiatok tisíc hektárov a celú úrodu dokážeme aj spracovať. Nech sa teda pestovateľom, ale aj spracovateľom v kampani darí.
Jarmila Dubravská, zástupca SPPK v EHSV
Seminár ÚHS bude už v októbri
Únia hydinárov Slovenska aj v tomto roku organizuje na Podbanskom odborný seminár určený chovateľom hydiny, spracovateľom, výrobcom krmív, dodávateľom technológii a ďalším odborníkom. Seminár sa uskutoční 3. októbra.
Únia hydinárov Slovenska
Žatevný monitoring - 33. týždeň
V 33. týždni bola žatva v južných okresov ukončená, vo väčšine severných okresov postupne vstupuje do záverečnej fázy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
O duálnom vzdelávaní aj v lete
V rámci kampane so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania sa v stredu 23. augusta uskutočnila diskusia o možnostiach vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania v agropotravinárskom odvetví. Hosťom diskusie bol predseda PD Mestečko Peter Ježo, ktorý má s duálom aktívnu skúsenosť.
Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK
Do pozornosti
Ako zabezpečovať servis technických porúch zo zahraničia
Agrorezort pomôže výrobcom potravín, ktorí potrebujú opravu svojich technologických zariadení od zahraničných subjektov. Po dohode s Ministerstvom vnútra SR sekcia potravinárstva navrhuje nasledovný postup.
Zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením COVID-19 a v justícii
S cieľom uľahčiť občanom a podnikateľom v týchto neľahkých časoch uplatňovanie ich práv pre súdom sa zákonom prerušujú premlčacie, prekluzívne (tzv. prepadná) a procesné lehoty do 30. apríla 2020.
Pomôžme si navzájom a nájdime si vysokoškolákov do praxe cez projekt AZU
Dočasný výpadok pracovných síl sa môže dať nahradiť aj v čase koronavírusových obmedzení, a to napríklad aj prostredníctvom projektu AZU – Aktivita zvyšuje úspech, ktorý je zastrešený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.
Copa-Cogeca vzdala hold všetkým, ktorí pracujú na riešení krízy verejného zdravia
Copa-Cogeca urobí všetko, čo je v jej silách, aby zaistila, že potravinové systémy budú aj naďalej fungovať trvalo udržateľne a efektívne.
EK je pripravená naďalej podporovať agropotravinárske odvetvie EÚ
Po vypuknutí koronavírusu agropotravinárske odvetvie Európskej únie preukazuje svoju odolnosť a naďalej poskytuje Európanom kvalitné a bezpečné potraviny. Poľnohospodári a výrobcovia však čelia ťažkostiam a zvyšujúcemu sa tlaku. Jednou z priorít Komisie zostáva zaistenie potravinovej bezpečnosti a efektívny potravinový dodávateľský reťazec na celom kontinente.