Európski farmári idú opäť do ulíc

Novú vlnu protestov začali 11. marca fínski poľnohospodári. Chceli nimi upozorniť na ich neľahkú situáciu. Podľa magazínu Jordbruksaktuellt niekoľko tisíc roľníkov z celej krajiny prišlo so svojimi viac ako 600 traktormi do hlavného mesta Helsinky. Demonštráciu organizovalo združenie fínskych poľnohospodárov MTK.
 
 
Predseda MTK Juha Marttila uviedol, že fínske poľnohospodárstvo sa momentálne nachádza v katastrofálnej situácii. "Farmári sú tí, ktorí majú platiť za svetovú politiku. Ťažká situácia na trhu a cenová vojna o maloobchodné príjmy výrobcov je na najnižšej úrovni v celej histórii", uviedol J. Marttila. Podľa neho krízu vyhrotilo ruské potravinové embargo, nízke výkupné ceny a ťažkopádna byrokracia, ktorá je spojená s platbami dotácií. 
 
Demonštrácie v Bruseli proti cenám mlieka
 
Demonštrovalo sa aj v Bruseli. V pondelok 14. marca sa stretli poľnohospodári zo Združenia výrobcov mlieka EMB (European Milk Board) a Syndikátu výrobcov mlieka MIG s ministrom poľnohospodárstva. Na rokovanie prišli s viac než 50 traktormi. Témou bola kríza na trhu s mliekom. Poľnohospodári žiadali o pomoc, ktorou chcú zabrániť poklesu cien mlieka a bravčového mäsa. Spolkový zväz nemeckých výrobcov mlieka (BDM) uvádza, že od Bruselu požadovali prijať účinné nástroje na reguláciu trhu s mliekom. 
 
Striekanie mlieka na kancelárie Copa-Cogeca
 
 
Chovatelia dojníc sa stretli aj pred organizáciou C-C. Spolkový zväz nemeckých výrobcov mlieka uviedol, že museli nastriekať mlieko do kancelárií budovy Copa COGECA v Bruseli, pretože organizácia má "veľkú zodpovednosť za mliečnu krízu". Poľnohospodári priviedli do mesta aj dobytok, ošípané a ovce. Predstavitelia Európean Milk Board vyzvali na tlačovej konferencii ministrov poľnohospodárstva EÚ, aby sa dohodli na spôsobe, ako znížiť množstva mlieka.
 
Rakúsko: So 400 traktormi proti vyhláške o hnojivách
 
 
Po Fínsku a Belgicku poľnohospodári protestovali aj v susednom Rakúsku. Centrum Grazu obsadilo 400 traktorov v rámci občianskej iniciatívy "Budúcnosť poľnohospodárstva". Roľníci sú nespokojní s novou vyhláškou o hnojivách, ktorú považujú za "nepraktickú”. Okrem iného sa sťažujú, že obdobie hnojenia počas jari je príliš krátke a jednotlivé pôdne typy neboli dostatočne zohľadnené v nariadení. Podľa Andreasa Ortnera, hovorcu iniciatívy "Budúcnosť poľnohospodárstva", poľnohospodári stratia pre dotačnú politiku zo strany EÚ dva milióny eur ročne. Pre nižšiu produkciu na poliach zase očakávajú, že straty sa vyšplhajú na päť až desať miliónov eur, čo pocítili približne 1800 fariem. Demonštranti dali politikom ultimátum s podmienkami, ktoré musia splniť do 20. mája. Nedodržanie má vyvolať ďalšie veľké protesty.
 
Horiace pneumatiky: Francúzski poľnohospodári blokovali diaľnice
 
Francúzsko tiež už niekoľko mesiacov organizuje protesty. V januári v Západnom Bretónsku blokovala diaľnice stovka nahnevaných farmárov s 30 traktormi, ovzdušie zamorili horiacimi pneumatikami.
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce