Mliekari: Potrebujeme, aby nás podporil štát

Včerajšie stretnutie zväzov prvovýrobcov a spracovateľov mlieka nastolilo najmä otázku potreby pomoci zo strany štátu. Oproti zvyšným členom višegrádskej štvorky, kde sú štátne dotácie štedré, môžu slovenskí farmári počítať len s omrvinkami.
 
 
Slovenskí farmári a spracovatelia mlieka upozorňujú, že situácia v sektore mlieka rozhodne nie je priaznivá. Štátny rozpočet na rok 2018 totiž nepočíta so systémovými opatreniami, ktoré by farmárom pomohli pri udržiavaní a zlepšovaní podmienok, ktoré v súčasnosti majú. Napríklad v Českej republike sa štátne dotácie v budúcom roku vyšplhajú na 140 miliónov Eur, v Maďarsku je to dokonca 230 miliónov Eur. Na Slovensku môžu farmári počítať iba s 1 miliónom Eur. Podľa Alexandra Pastoreka, predsedu Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, by naši farmári potrebovali aspoň 70 miliónov Eur. Prvovýrobcovia a spracovatelia totiž varujú, že takýto stav nie je možné udržiavať dlhodobo. „Štát musí prijať zodpovednosť za vývoj v mliečnom sektore a podniknúť také kroky, ktoré výrobu a spracovanie mlieka budú každoročne stabilizovať a zlepšovať.
 
Výrobky zo zahraničia stále prevažujú
 
 
Nemenej dôležitý je aj stav slovenských komodít na pultoch predajní. Aj napriek miernemu zlepšeniu a zvýšeniu podielu domácich potravín v obchodoch, majú zahraničné výrobky nad slovenskými nadpolovičnú prevahu. „V roku 2016 bolo dovezených 650 miliónov kilogramov mliečnych produktov (v prepočte na kilogram mlieka). Toto číslo je len o 200 miliónov kilogramov nižšie, ako celoročný predaj mlieka slovenského pôvodu“, upozorňuje Pastorek.
 
 Koľko mlieka pijeme?
 
Podľa odborníkov a štatistík stále veľmi málo. Oproti odporúčanej spotrebe 220 kg na osobu a na rok, sa spotreba mlieka na Slovensku minulý rok vyšplhala len na hranicu 175 kg. „Prírastok minuloročnej spotreby však nespôsobili iba výrobky slovenských producentov, ale najmä mliečne výrobky zo zahraničia“, dodáva prezident Slovenského mliekarenského zväzu, Stanislav Voskár.
 
 
Čo bude ďalej?
 
Návrat k tradíciám a kvalitným domácim produktom už nie je len nadšením hŕstky ľudí. Stáva sa trendom, ktorý má tendenciu prerásť do niečoho stálejšie a hodnotnejšieho. Patriotizmus je v tomto prípade na mieste. Najmä v dôsledku rôznych potravinových škandálov, ktoré sa v poslednom období objavili a týkali sa výlučne dovezených potravín. Domáca produkcia predstavuje garanciu, ako ľuďom ponúkať kvalitné produkty, ktorých výroba podlieha na Slovensku vysokým kontrolám. Zväzy prvovýrobcov a spracovateľov preto vidia cestu vo vzdelávaní a kontakte s mládežou. V podobnom duchu bol preto obnovený aj projekt Adoptuj kravičku. Len za necelé 3 mesiace si deti a kolektívy virtuálne adoptovali 1000 kravičiek z mliečnych fariem po celom Slovensku. „Každoročne sa nám, prvovýrobcom a spracovateľom, podarí prispieť do mliečneho fondu sumou 500 tisíc Eur, ktorú využívame na zmysluplné podporné aktivity. Chceme len, aby sa naše úsilie rovnako snažil podporovať aj štát. Bez spolupráce a jeho podpory to nepôjde“, dodal na záver stretnutia Voskár.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce