Svetové ceny pšenice sú na najvyššej úrovni od polovice roku 2014

Index cien potravín FAO dosiahol v júli 2021 v priemere 123,0 bodu, čo je v porovnaní s júnom pokles o 1,5 bodu (1,2 %). Medziročne je však hodnota indexu vyšša o 29,1 bodu (31,0 %). Júlový pokles odrážalo zníženie cien obilnín, mliečnych výrobkov a rastlinných olejov. Ceny naopak rástli pri mäse a cukre.

»Index cien obilnín FAO zaznamenal v júli v priemere 125,5 bodu, čo je v porovnaní s júnom pokles o 3,8 bodu (3,0 %). Index je medziročne vyšší o 28,6 bodu (29,6 %). Medzinárodné ceny kukurice medzimesačne klesli o 9,1 bodu (6,0 %) kvôli lepším výnosom v Argentíne a zlepšujúcim sa výhliadkam na produkciu v USA. Exportné ceny jačmeňa a ciroku sa v júli taktiež znížili a to o 8,3 bodu (6,4 %), respektíve 8,7 bodu (5,3 %). Ceny pšenice sa v júli zvýšili o 2,2 bodu (1,8 %) na najvyššiu úroveň od polovice roku 2014. Vplyv na ceny majú pretrvávajúce obavy z úrod v Severnej Amerike. Veľké sucho bráni lepším výnosom tvrdej pšenice v Kanade a pšenice v USA. Silný dážď zase ohrozoval úrody v niektorých častiach Európy. Na južnej pologuli (v Argentíne a Austrálii) zostali výhľady na nové úrody priaznivé. Medzinárodné ceny ryže v júli klesali rýchlejšie a dosiahli dvojročné minimá.

»Index cien FAO rastlinných olejov je v júli na úrovni v priemere 155,4 bodu. Prepadol sa o 2,2 bodu (1,4 %). Druhý mesiac po sebe klesal a aktuálne je na päťmesačnom minime. Zníženie odzrkadľovalo predovšetkým nižšie ceny sójových, repkových a slnečnicových olejov. Rástli len hodnoty palmového oleja a to z dôvodu nižšej produkcie vo veľkých producentských krajinách a v dôsledku problémov s nedostatkom pracovnej sily najmä v Malajzii.


»Index cien mliečnych výrobkov FAO poklesol v júli o 3,4 bodu (2,8 %) a dosiahol v priemere 116,5 bodu. Po 12 mesiacoch neustáleho zvyšovania klesal druhý mesiac po sebe. Index však zostal o 14,7 bodu (14,5 %) nad hodnotou spred roka. V júli klesli medzinárodné cenové ponuky na všetky mliečne výrobky zastúpené v indexe, pričom najväčší pokles zaznamenal sušené odstredené mlieko, nasledované maslom, sušeným plnotučným mliekom a syrom.


»Index cien mäsa FAO zaznamenal v júli v priemere 110,3 bodu, čo je nepatrný nárast oproti minulému mesiacu. Index sa tak dostal o 19,6 % nad hodnotu z minulého roka. V júli najviac rástli cenové ponuky pre hydinové mäso. Spôsobili to zvýšené dovozy do východnej Ázie, kde sa obmedzila výroba. Ceny ovčieho mäsa sa zvýšili pri vysokých nákupoch a sezónne klesajúcich dodávkach z Oceánie. Posilnili sa aj ceny hovädzieho mäsa. Ceny bravčového mäsa po poklese dovozu v Číne naopak klesli.

»Index cien cukru FAO dosiahol v júli v priemere 109,6 bodu, čo je o 1,8 bodu viac (1,7 %) viac ako v júni. Index rastie už štvrtý mesiac po sebe a aktuálne má najvyššiu hodnotu od marca 2017. Nárast medzinárodných cenových ponúk cukru väčšinou súvisel s vývojom v Brazílii, najväčšom svetovom vývozcovi cukru. Pevnejšie ceny ropy, ktoré väčšinou nútia výrobcov v Brazílii presmerovať viac drvenia cukrovej trstiny na výrobu etanolu, poskytli dodatočnú podporu svetovým cenovým cenám cukru. Väčším mesačným zvýšeniam cien však zabránili dobré vyhliadky na výrobu v Indii a oslabenie brazílskeho Realu voči americkému doláru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce