Ceny pšenice sú najvyššie od mája 2011

Index cien potravín FAO dosiahol v novembri 2021 v priemere 134,4 bodu, čo predstavuje nárast o 1,6 bodu (1,2 %) v porovnaní s októbrom. Medziročne stúpla hodnota indexu o 28,8 bodu (27,3 %). Posledné zvýšenie je štvrté medzimesačné navýšenie v rade. Index sa tak dostal na najvyššiu úroveň od júna 2011. Navýšenie má na svedomí stúpajúca cena obilnín a mliečnych výrobkov, ale aj ceny cukru. Mierne klesli ceny mäsa a rastlinných olejov.

» Index cien obilnín FAO podrástol za mesiac o 4,3 bodu (3,1 %) a dosiahol v novembri v priemere 141,5 bodu. Medziročne je hodnota indexu vyššia o 26,6 bodu (23,2 %). Ceny pšenice už piaty mesiac po sebe dvíha najmä silný dopyt po pšenici vyššej kvality a cenu dohnal až na najvyššiu úroveň od mája 2011. Medzinárodné ceny jačmeňa naďalej rástli v dôsledku obmedzených dodávok. Vývozné ceny kukurice v novembri rástli len mierne, pričom ich podporilo aj silné tempo predaja z Argentíny, Brazílie a Ukrajiny. Sezónny tlak na ponuku obmedzil vývozné ceny zo Spojených štátov amerických. Medzinárodné ceny ryže zostali v novembri vo všeobecnosti stabilné.

» Index cien rastlinného oleja FAO dosiahol v novembri v priemere 184,6 bodu, čo je nepatrný pokles o 0,3 bodu (0,2 %) z rekordného maxima zaznamenaného v predchádzajúcom mesiaci. Mierny pokles odrážal o niečo nižšie hodnoty sójového a repkového oleja, zatiaľ čo ceny palmového oleja zostali prakticky nezmenené. Ceny rastlinných olejov ovplyvnili aj nižšie hodnoty ropy. 

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO mal v novembri v priemere 125,5 bodu, čo je o 4,1 bodu (3,4 %) viac ako v októbri. Medziročne stúpla hodnota indexu o 20,2 bodu (19,1 %). V novembri sa medzinárodné ceny masla a sušeného mlieka prudko zvýšili už tretí mesiac po sebe. Bolo to spôsobené obmedzenými globálnymi exportnými dostupnosťami a vyčerpanými zásobami, pretože dodávky v niekoľkých veľkých krajinách produkujúcich mlieko v západnej Európe klesli. Ceny syrov mierne vzrástli v dôsledku zvýšeného dopytu a oneskorení dodávok, ktoré brzdili predaj od svetových dodávateľov. 

» Index cien mäsa FAO klesal už štvrtý mesiac po sebe a zaznamenal v novembri 109,8 bodu. Medziročne je však hodnota indexu o 16,5 bodu (17,6 %) vyššia. V novembri klesli medzinárodné ceny bravčového mäsa a to už piaty mesiac po sebe. Ceny klesali pre znížené nákupy Číny a to najmä z EÚ. Aj ceny ovčieho mäsa klesali a to pre zvýšené exporty najmä z Austrálie. Medzinárodné ceny hovädzieho mäsa zostali stabilné, keďže znížené ponuky brazílskeho mäsa boli kompenzované vyššími hodnotami austrálskeho vývozu. Ceny hydinového mäsa boli tiež do značnej miery stabilné, pretože globálne dodávky uspokojili aj dopyt. 

» Index cien cukru FAO zaznamenal v novembri v priemere 120,7 bodu, čo je o 1,6 bodu (1,4 %) viac ako v októbri. Medziročne je hodnota indexu takmer o 40 % vyššia. Novembrové oživenie medzinárodných cien cukru bolo vyvolané najmä vyššími cenami etanolu, ktoré podporili väčšie využitie cukrovej trstiny na jeho výrobu v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým vývozcom cukru na svete. Ďalšiu podporu svetovým cenám cukru poskytol silnejší globálny dopyt po dovoze, ktorý bol vyvolaný nižšími nákladmi na prepravu. Celkovo však tlak na rast svetových cien cukru obmedzovali veľké dodávky z Indie a pozitívny výhľad pre vývoz cukru z Thajska. 

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce