Vianočné „prekvapenie“

Netradične vypísaná podpora, zverejnená na netradičnom mieste a netradične málo času pre poľnohospodárov na zapojenie sa. O podpore pre chovateľov ošípaných sa tak mnohí chovatelia dozvedeli na poslednú chvíľu alebo ju jednoducho zmeškali, keďže o nej netušili. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) preto s veľkým rozhorčením prijala informácie, akým spôsobom bola vypísaná podpora a následne priznaná výška honoráru pre niektorých chovateľov ošípaných. 

Od 22. novembra do 1. decembra mohli chovatelia ošípaných vyplniť dotazník Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, na základe ktorého mohli dostať finančnú podporu na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných v roku 2021. Celkovo bolo prerozdelených 2 mil. eur. 

SPPK o pripravovanom dotazníku nemala žiadne informácie. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR túto formu podpory s SPPK, ako s najväčšou agropotravinárskou samosprávou v SR, nijako nekonzultovalo. SPPK sa o nej dozvedela až na konci roka, a to z médií a od chovateľov ošípaných.   

Spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka, zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny a aj samotná výška odmeny za vyplnenie dotazníka pre niektorých chovateľov ošípaných je v období vysokých nárokov na transparentnosť pri prideľovania podpôr v poľnohospodárstve obzvlášť zarážajúca.

„Ešte ani nedoznela posledná veľká kauza korupcie na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a už sa nám tu vytvárajú nové cestičky a spôsoby pre iné, veľmi zarážajúce a podozrivé praktiky“, uviedol predseda SPPK Emil Macho. 

Chovateľom ošípaných je aj podpredseda SPPK Miroslav Štefček. Podľa neho v tak kritickom období, keď pre africký mor ošípaných sú chovatelia povinní likvidovať tisícky zvierat z postihnutých už aj veľkých profesionálnych chovov, je základ, aby o dvojmiliónovej podpore vedeli všetci chovatelia. „Informovaní mali byť všetci. Odmietame, aby sa o možnosti získať finančné prostriedky dozvedali len niektorí. S takýmito prístupom som sa ešte nestretol. Mnohým chovateľom táto podpora jednoznačne mala patriť“, hovorí M. Štefček. 

Podľa podpredsedu SPPK Mariána Šoltyho sa takýmto spôsobom verejnosť dozvedela, kde je a ako vlastne vzniká zlaté prasa zo štátnej kasy. 

SPPK dôrazne žiada vedenie ministerstva pôdohospodárstva o vysvetlenie celého pozadia podpory pre chovateľov ošípaných. Medializované informácie totiž naznačujú, že výzva mohla byť na mieru ušitá práve pre vybraný okruh chovateľov. Podľa výkonného podpredsedu SPPK Andrea Gajdoša je nevyhnutné aj to, aby ministerstvo adekvátne zdôvodnilo rozdiely vo výške podpory pre jednotlivých chovateľov ošípaných. Jeden chovateľ dostal cca. 4.500 eur na jednu ošípanú a iný chovateľ len necelých 40 eur, pričom obaja chovajú zvieratá v rizikovej oblasti výskytu afrického moru ošípaných. 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce