Mikulášske raňajky s novinármi
10/12/2024 | Matej Korpáš, Tlačový odbor
Témy zníženej DPH na potraviny, cenový vývoj v nadchádzajúcom roku, rôzne sprísňovania v prvovýrobe či obchodná politika EÚ zaujali zástupcov médií, ktorých sme privítali na mikulášskych raňajkách vedenia SPPK s novinármi. Komora aktívne v médiách komunikuje, a tak napomáha vysvetľovať zložité agropotravinárske témy. Zároveň je jej úlohou hľadať v ´mori´ negatív konkrétne pozitívne príklady, ktoré zlepšujú obraz chlebového odvetvia.
Azda najväčší priestor dostali v diskusii aktuálne témy, ktoré najviac vplývajú na bežného spotrebiteľa. Vtáčia chrípka na istý čas ochromila aj produkciu slepačích vajec v našich podmienkach. Pre rozšírenie ochorenia na jednej zo slovenských fariem, ktorá zásobovala približne 10 až 12 % slovenskej produkcie, vznikol na približne dva týždne značný výpadok vajec aj v našich obchodoch. „Ľudia spanikárili a vykúpili vajcia do zásoby. Práve preto vznikol na istý čas aj výpadok slepačích vajec. Vtáčia chrípka sa však ďalej nerozširovala, preto spotrebitelia môžu byť pokojní. Podľa dostupných informácií je stav s vtáčou chrípkou omnoho komplikovanejší v Rakúsku či Maďarsku,“ povedal novinárom Daniel Molnár, podpredseda SPPK pre potravinárstvo a riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
Veľké obavy majú poľnohospodári a potravinári s podpisu dohody medzi EÚ a juhoamerickým blokom – Argentínou, Brazíliou, Paraguajom a Uruguajom tzv. MECOSUR. Novinársku obec zaujímalo, čo konkrétne môže docestovať cez oceán a dostať sa aj do našich obchodov. „V prvom rade ide o mäso, ale napríklad aj cukor. Cukrová repa sa potom možno bude baliť do alobalu ako salónka a nikoho nebude zaujímať. Pretože výroba cukru bude zaujímavejšia a lacnejšia niekde úplne inde ako na Slovensku,“ vysvetlil situáciu Marián Šolty, podpredseda SPPK a prezident Slovenského mliekarenského zväzu.
Prílevu týchto potravín zrejme už nikto nezabráni, potrebné je preto tlačiť kompetentných na to, aby dovezené produkty z tretích krajín spĺňali prísne podmienky EÚ, zdôrazňoval na stretnutí predseda SPPK Andrej Gajdoš. Na konkrétny príklad s pochybnou kvalitou z minulosti si na stretnutí zaspomínal aj Jozef Šumichrast, podpredseda SPPK pre poľnohospodárstvo a predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR. „Spomínate si na čínsky cesnak, ktorý sa k nám pred pár rokmi doslova dovalil v obrovských množstvách? Naši pestovatelia nedokázali jeho cene konkurovať, a tak postupne klesali aj naše výmery. Čínsky cesnak pri varení menil farbu a mal aj zvláštnu chuť, práve preto, že bol odtiaľ, odkiaľ bol,“ vysvetlil Šumichrast s dôvetkom, že keď niekto upustí od pestovania špeciálnych plodín, tak sa k produkcii vráti už len zriedkakedy.
Vedenie SPPK úprimne teší záujem novinárov o dianie v sektore a možnosť poukazovať na témy, ktoré sú v tejto oblasti zásadné.