Poľnohospodári u Horscha

Trnavskí poľnohospodári a pedagógovia odcestovali do nemeckého Schwandorfu, aby získali  nové skúsenosti v oblasti vývoja poľnohospodárskych technológií.
 
Seminár sa konal v dňoch 27.-29. mája 2015 a zúčastnilo sa ho približne 50 predstaviteľov popredných poľnohospodárskych podnikov Slovenska, zástupcov z Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitry a pedagógov zo Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave.
 
 
Nové technológie v poľnohospodárstve
 
Spolkový štatistický úrad v Nemecku disponuje informáciami, podľa ktorých sa v súčasnosti v tejto krajine spracováva celkom 40 percent pôdy bezorbovou technológiou. U ozimnej pšenice je to dokonca viac – a to 60 percent. Práve firma Horsch, v priestoroch ktorej sa seminár pre Slovákov uskutočnil, patrí medzi lídrov v oblasti vedecko-technického vývoja a aj vývoja poľnohospodárskych strojov používaných pri bezorbovom pestovaní plodín.  Za prínos v tejto oblasti dostala v roku 2013 dokonca aj vyznamenanie Míľnik poľnohospodárskej techniky. Pre slovenských poľnohospodárov a technických inžinierov bol preto seminár veľkou príležitosťou nazbierať nové skúsenosti a najmä inšpirácie, ktoré by mohli preniesť aj do praxe a priamo do svojich podnikov.
 
Slovákov zaujali najmä prednášky zakladateľa firmy Michaela Horscha, ktorý im priblížil vlastné dlhoročné a neoceniteľné skúsenosti a hlavne svoj pohľad na vývoj poľnohospodárstva. Vo svojich prevádzkach zaviedol systém CTF, ktorého cieľom je zredukovať podiel koľají na obrábaných plochách až na 15 percent. „Všetky stroje majú pásové podvozky s rozchodom 3 metre  a systém CTF je založený na 12 metrovom rastri“, uviedol M. Horsch.
 
Inovatívne technológie a najmodernejšie stroje, ktorým patrí v poľnohospodárstve budúcnosť, sú ako prototypy skúšané v susednej Českej republike v obci Kňežmost v okrese Mladá Boleslav. V prípade niektorých prototypov však bude trvať ešte niekoľko rokov, kým prejdú celým svojím vývojom, odstránením technologickým problémov a následne sa dostanú priamo až k poľnohospodárom.
 
 
Výskum bezorbového spracovania pôdy
 
Okrem inovatívnych technológií Slovákov upútal aj dlhoročný výskum v oblasti intenzity spracovania pôdy. Nemeckí odborníci s ním začali v roku 1997. Výskumníci sledujú a následne vyhodnocujú všetky varianty obrábania pôdy – od intenzívneho spracovania orbou alebo kypričom, cez plytké spracovanie až po metódy priamych výsevov. Na niektorých parcelách sa zase sledujú pokusy, ktoré súvisia s prípravou pôdy a siatím.
 
Oľga Urbanovičová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre uviedla, že aj na u nás sa skúša bezorbová technológia. Podľa nej však nie v každom regióne dosiahnu rovnaké výsledky: „Všetko totiž ovplyvňuje typ pôdy, či sa bezorbové technológie robia na ťažkých alebo ľahkých pôdach. Záleží aj od konkrétnych klimatických podmienok daného regiónu, v ktorom sa robia takéto práce“, dodala O.Urbanovičová počas seminára vo Schwandorfe. 
 
Riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jozef Šumichrast potvrdil, že seminár priniesol pre poľnohospodárov, vysokoškolských a stredoškolských pedagógov podnetné informácie a skúsenosti, z ktorých budú čerpať či už vo svojom vlastnom výskume alebo praxi na poliach.
 
Text: Jozef Šumichrast, riaditeľ RPPK Trnava
Fotografie: autor

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce