Svetové ceny potravín klesali štvrtý mesiac po sebe
Index cien potravín FAO dosiahol v máji v priemere 162,5 bodu. Zaznamenali sme tak najnižší mesačný priemer od decembra 2018. Index zároveň klesal už štvrtý mesiac po sebe. Na celkové čísla má stále veľký vplyv COVID-19.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Inštitút sezónnych prác môže priniesť zamestnanosť na vidiek
SPPK oceňuje, že štát zriadi Inštitút sezónnych prác. Toto systémové opatrenie je pre poľnohospodársky sektor mimoriadne dôležité, pretože umožní pestovateľom – ovocinárom, zeleninárom, vinohradníkom – za výhodnejších podmienok zamestnať Slovákov na brigádnické práce.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Trojročné porovnanie priebehu jarných prác
Ponúkame vám porovnanie priebehu jarných prác v rokoch 2018 až 2020, stav počasia a sucha, podiel osevu jarných plodín a odhady úrod. Informácie o priebehu jarných prác za jednotlivé regióny nájdete v monitoringu za jednotlivé týždne.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Skončili obmedzenia na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom
Vzhľadom na priaznivý epidemiologický stav na území Slovenskej republiky, Českej republiky, Rakúskej republiky a Maďarska, pristúpila SR po otvorení hraníc s Českou republiku aj k dodatočnému uvoľneniu hraničného režimu s Rakúskou republikou a Maďarskom.
Miroslava Kosibová, Legislatívny odbor
Ako má podnik postupovať pri sezónnych prácach s väčším počtom zamestnancov
Prinášame usmernenie pre poľnohospodárske a potravinárske podniky vo vzťahu k sezónnym prácam väčšieho rozsahu. Aj napriek žiadosti SPPK však ÚVZ SR k dnešnému dňu nevydal osobitné usmernenie k tejto veci.
Legislatívny odbor
Predstavenstvo SPPK u ministra
Najmä diskutovať a pravidelne sa stretávať. Taký je záver prvého oficiálneho stretnutia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s vedením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Výstava Agrokomplex 2020 sa neuskutoční
Spolu so 47. ročníkom výstavy na nitrianskom výstavisku je zrušený aj 15. ročník Národnej výstavy hospodárskych zvierat.
TASR
Rakúsko - podmienky prechodu hraníc, cestovania a karantény pri návrate na Slovensko
Od 4. júna 2020 sa (postupne) rušia systematické hraničné a zdravotné kontroly na vstupe do Rakúska z krajín: Slovensko, Česko, Maďarsko, Nemecko, Švajčiarsko, Lichtenštajnskom a Slovinsko.
Začali sa samozbery jahôd
Tohtoročné samozbery jahôd poznačili intenzívne jarné prízemné mrazy a vplyv pandémie koronavírusu. Aj napriek tomu sú pestovatelia pripravení na zberačov. Čerstvé jahody od lokálnych pestovateľov si môžu nazbierať na viac ako 20 miestach na Slovensku.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Fotoreportáž - prezidentka s poľnohospodármi
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila podnik GAMA PD Pavlovce nad Uhom. Hlavnou témou rozhovoru bol vplyv sucha na tamojší región.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Na pravý slovenský burčiak si ešte chvíľu počkáme
Slovenskí vinohradníci a vinári upozorňujú, že burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť spotrebitelia kúpiť, ešte určite nebude zo zrelého slovenského hrozna.
Schvaľovanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2021
Pôdohospodárska platobná agentúra dňa 30.07.2021 zahájila schvaľovanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2021. Predmetom týchto žiadostí je platba na dojčiace kravy nad 24 mesiacov, ovce a kozy nad 12 mesiacov.
Výzva na zelenú naftu 2021
Pôdohospodárska platobná agentúra oznamuje žiadateľom, že zverejnila Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie štátnej pomoci vo forme úľav na environmentálnych daniach v zmysle Schémy štátnej pomoci č. SA.62978. Výzva je otvorená od 16. augusta 2021 do 17. septembra 2021.
Ako zvýšiť odolnosť potravinových systémov
Koncom júna vedci z Wageningenskej univerzity a výskumného centra na základe doterajšieho výskumu odolnosti potravinových systémov identifikovali štyri prevládajúce faktory odolnosti voči budúcim šokom.
Ako viem, či sú potraviny, ktoré si vyberiem, bezpečné?
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o vede, ktorá zaručuje bezpečnosť potravín, aby si občania vyberali potraviny s istotou.