Pozvánka na seminár SPP po roku 2020 a oživenie agropotravinárskeho sektora
Pozývame Vás na seminár Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020 a oživenie agropotravinárskeho sektora, ktorý sa uskutoční 7. marca 2019 od 14:00 hod. v kongresovej sále Agroinštitútu Nitra, š.p.
Tlačový odbor
Slovenskí hydinári nespôsobili rast spotrebiteľských cien potravín
Odbytové ceny balených vajec sú oproti vlaňajšku nižšie o 18 až 25 %, čo zodpovedá úrovni roku 2017, keď ich realizačné ceny zaostávali za výrobnými nákladmi hydinárov. Navyše terajší stav absolútne neberie do úvahy ani len nárast takých položiek u prvovýrobcov, ako sú zvýšené ceny energií, zvýšenie minimálnej mzdy a príplatkov za nočnú prácu a prácu cez víkend.
TASR
Kam sme sa to dostali
Roztočila sa vážna hra, v ktorej už nejde o nejakú oblastnú súťaž, kto z koho. Tu ide o samotnú podstatu slovenského agropotravinárstva a česť skutočných poľnohospodárov.
Emil Macho, predseda SPPK
Vyjadrenie SPPK k vetovanému zákonu o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami
Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje SPPK za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora organizuje akreditovanú vzdelávaciu aktivitu 6. marca 2019 v Liptovskom Mikuláši.
Katarína Žúžiová, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zaujala stanovisko k súčasnej situácii.
RPPS
Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Ján Baršváry sa zúčastnili na seminári k problematike Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.
Ján Baršváry, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Diskusia s prezidentskými kandidátmi
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení organizovala predvolebnú diskusiu s prezidentskými kandidátmi. Do debaty bol pozvaný aj predseda SPPK Emil Macho.
Tlačový odbor SPPK
Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu
Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.
EFSA
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 070 zamestnancov. Oproti roku 2017 sa stav zvýšil o 862 zamestnancov, čo predstavuje nárast o 2,8 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Do pozornosti
RPPS SR: výzva premiérovi
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR žiada premiéra, aby sa zaoberal situáciou v agropotravinárskom sektore.
Svetové ceny potravín sa medziročne zvýšili o 5 %
Za posledným zvýšením sú najmä stúpajúce ceny rastlinných olejov a obilnín. Naopak, ceny cukru a mäsa oproti augustu klesli. Ceny mliečnych výrobkov zostali vo všeobecnosti rovnaké.
Schválená zmena stanov a Volebného poriadku SPPK
Zmena Stanov a Volebného poriadku SPPK vrátane konsolidovaného znenia týchto noriem komory pre regióny, ktoré schválili delegáti 33. Valného zhromaždenia SPPK 6. októbra 2020 v Nitre.
Kde je deklarovaná podpora zeleniny?
Štát hovorí o zelenine veľmi veľa. Pre podporu pestovania špeciálnych plodín však robí veľmi málo.
Stanovisko SPPK k Plánu obnovy Slovenska
Posilnenie potravinovej sebestačnosti je na úvod definované ako kľúčové – pričom ďalej v texte sa explicitne nespomína. Nepriamo sa môže agropotravinársky sektor nájsť vo viacerých opatreniach. Avšak, ak má byť potravinová sebestačnosť prioritou musí byť priamo vyjadrená aj v tele dokumentu a v rámci jednotlivých cieľov a míľnikov.