Reakcia SPPK na štúdiu WHO o červenom mäse
28/10/2015 | Peter Cyprich, tlačový odbor
26. októbra 2015 špecializovaná agentúra WHO pre výskum rakoviny (International Agency for Cancer Research, skrátene IARC) vyhlásila, že existuje vzťah medzi konzumáciou červeného mäsa a vznikom kolorektálneho karcinómu (rakovinou hrubého čreva a konečníka), pričom dôležitú úlohu zohráva množstvo a kvalita skonzumovaného mäsa.1
Renomovaný denník The Guardian publikoval o tejto problematike článok s titulkom Slanina, klobásy a šunka spôsobujú rakovinu rovnako ako fajčenie. S podobným obsahom správu prebrali aj slovenské médiá, ktoré dokonca špekulujú o tom, či by tieto mäsové výrobky nemali niesť na obaloch rovnaké upozornenia ako cigarety.
Je viackrát dokázané, že fajčenie cigariet negatívnym spôsobom ovplyvňuje zdravie a je karcinogénne. Správy z médií v posledných dňoch zvádzajú čitateľa, aby si myslel, že konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa vyvoláva pravdepodobnosť úmrtia na kolorektálny karcinóm rovnako, ako je u aktívneho fajčiara cigariet pravdepodobné, že ho postihne rakovina pľúc.
Zo štúdie WHO, z ktorej médiá informácie prebrali, vyplývajú nasledovné údaje:
- červené mäso: o 17 % zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva pri spotrebe 100 g za deň (priemerná spotreba je 50-100g na deň)
- spracované mäso: o 18 % zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva pri spotrebe 50g za deň
Tieto údaje sú samé o sebe štatisticky významné a treba im venovať pozornosť. Aký je ale priemerný výskyt kolorektálneho karcinómu vo svetovej populácii? National Cancer Institute uvádza2, že medzi rokmi 2005 a 2011 bol výskyt tohto druhu rakoviny na úrovni 42,4 prípadov na 100 000 mužov a žien.
Ak zlúčime tieto údaje dokopy, každodenná konzumácia 100 g červeného mäsa navyše a 50 g spracovaného mäsa denne navyše zvýši riziko vzniku rakoviny hrubého čreva z 0,042% na 0,059% (0,042 x 1,17 * 1,18).
V tejto súvislosti Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora prízvukuje, že slovenské mäsové výrobky a mäso zo slovenských chovov sú pod dennodennou prísnou veterinárnou kontrolou, spĺňajú všetky slovenské a európske normy, a tak sa k spotrebiteľovi zaručene dostávajú len tie produkty, ktoré sú 100% bezpečné a vyhovujú všetkým predpisom vrátane zdravotných a výživových. Slovenský spotrebiteľ pre maximálnu kontrolu veterinárov, ktorá je na oveľa vyššej úrovni ako v iných štátoch, môže preto pokojne aj naďalej konzumovať potraviny vyrobené na Slovensku.