Keď Jožko Sedlák napíše...
Významné životné jubileum slávi ikona poľnohospodárskeho novinárskeho chlebíčka – Jozef Sedlák. Pán redaktor, všetko najlepšie k Tvojej 70-tke!
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Rokovanie o pozemkovej legislatíve
Diskutovali sme s odborníkmi na pozemkovú legislatívu o aktuálnych otázkach.
SPPK
O žatve aj v štúdiu JOJ 24
Aká úroda obilnín bude tento rok? Ako sa dotkne našich poľnohospodárov? Sme v poľnohospodárstve pripravení na klimatické zmeny? Odpovede na tieto otázky hľadala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v Štúdiu JOJ 24.
Joj 24
Zemiakarom svitá na lepšie časy
Zemiakarská sezóna je v plnom prúde. Nepriaznivé počasie naprieč Európou však spôsobilo neskoršiu sadbu. V rámci podmienok tiež bádať v zemiakarstve isté zlepšenia a chuť konečne sa posunúť dopredu.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Svetové ceny potravín boli v júni stabilné
Zvýšenie cenových indexov rastlinného oleja, cukru a mliečnych výrobkov vyvážil v júni pokles indexu cien obilnín. Index cien mäsa sa takmer nezmenil. Medziročne sú svetové ceny o 2,1 % nižšie.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Prvé odhady úrod
Prvé odhady naznačujú medziročný pokles úrody hustosiatych obilnín o viac ako 14 %. Štatistický úrad SR pripravil prognózu žatevných výsledkov.
Štatistický úrad SR
Žatva je približne v polovici, úroda zatiaľ priemerná
Počasie je v poslednom období mimoriadne nestabilné, a tak poľnohospodári pristupujú k zberu obilnín s veľkou pokorou. Očakávajú sa priemerné úrody často v horšej kvalite. Zhodli sa na žatevnom výjazde s premiérom Robertom Ficom a ministrom Richardom Takáčom poľnohospodári.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Zomrel profesor Ivan Hričovský
V jednom rozhovore sa profesor vyjadril, že keď môže poradiť, hneď má lepší deň. Presne tak si naňho budeme spomínať. Na jeho cenné rady, ochotu podeliť sa o skúsenosti a vždy pozitívne myslenie a nadhľad.
Tlačový odbor SPPK
Vystúpil z komfortnej zóny a stal sa predsedom RPPK Trenčín
Spočítal som jednotlivé kompenzácie za mlieko, sucho, mimoriadne podpory v dôsledku vojny na Ukrajine, odvodovú úľavu na zamestnancov a prišiel som so záverom, že aj to zvýšené členské u nás v regióne vo výsledku tvorí len 0,5 až 1,5 % z týchto podpôr. Milo ma prekvapilo, ako to všetci členovia prijali, hovorí v rozhovore nový predseda RPPK Trenčín Martin Švajda.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Čože je to päťdesiatka
SOŠ gastronómie a služieb na Farského ulici v Bratislave si pripomína 50. výročie od jej založenia. Úctyhodné jubileum sme oslávili v spojitosti s praktickými záverečnými skúškami, ktoré vďaka SPPK kvalitnejšie overia znalosti študenta.
Matej Korpáš, Tlačový odbor