Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz akceptoval podpisy občianskej iniciatívy Stop TTIP!
Pod občiansku iniciatívu sa podpísal rekordný počet Európanov - 3 284 289.
Igor Šarmír, SPPK
Aktivity týždňa Hovorme o jedle poznajú svojich víťazov
Tretí ročník súťažno-vzdelávacej aktivity, literárnej a výtvarnej súťaže pre základné školy opäť potvrdil záujem učiteľov a detí o zdravú výživu.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Návrh usmernení k vybraným ustanoveniam zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov
Využite možnosť vyjadriť sa k predmetnému materiálu zaslaním Vašich postrehov, návrhov, pripomienok či stanovísk do 23.11.2015 na [email protected] a prispejte tak k prezentovaniu potrieb poľnohospodárov na rokovaní zástupcov Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva pôdohospodárstva SR.
Jesenný zber v 46. týždni
Poľnohospodári končia so zberom slnečnice, kukurice na zrno, ako aj s vyorávkou zemiakov. Priemerné úrody plodín sú vo väčšine prípadov nižšie, ako pôvodne poľnohospodári predpokladali.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2015
Od januára do konca septembra 2015 pracovalo v potravinárskom priemysle 29 670 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2014 sa stav zvýšil o 117 zamestnancov, čo predstavuje 0,4 %.
Ing. Henrieta Vrábľová, odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január - september 2015
V období január – september 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 813 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,6 %.
Ing. Henrieta Vrábľová, odbor potravinárstva a obchodu
Pán Forsthoffer, na zdravie!
Nestor slovenského liehovarníctva naslovovzatý odborník, ktorý sťa z rukáva sype podrobnosti o výrobe liehu a destilátov, ale rovnako zanietene sa pozastavuje nad jednostranným využitím bioplynových staníc ako aj nad spoločenskými neduhmi.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
EFSA dala zelenú pre ďalšie používanie glyfosátu v EÚ!
„Je nepravdepodobné, že je glyfosát génotoxický (toxický pre DNA) alebo že predstavuje kancerogénnu hrozbu pre človeka.“ Také je stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín zverejnené vo štvrtok 12. novembra 2015.
denník Le Monde, PhDr. Igor Šarmír, PhD.
Z porady vedenia SPPK, riaditeľov RPPK a RKŠ
Viacnásobné deklarácie ako feno- mén novodobého výpalníctva či mechanizmus vyplácania priamych platieb dominovali porade organi- zovanej Slovenskou poľnohos- podárskou a potravinárskou komorou, ktorá sa uskutočnila 11. a 12. novembra 2015 vo Vyhniach.
Mgr. Jana Holéciová
Informácia zo zasadania pracovnej skupiny a skupiny pre občiansky dialóg „Priame platby a greening“
9. novembra 2015 sa uskutočnilo zasadanie pracovnej skupiny „Priame platby a greening“ v rámci COPA/COGECA. Nasledujúci deň bolo zasadanie skupiny pre občiansky dialóg „Priame platby a greening“, ktorá je konzultačným orgánom Európskej komisie.
Ing. Ján Baršváry, odbor poľnohospodárstva a služieb
Do pozornosti
Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zaujala stanovisko k súčasnej situácii.
Odborné vzdelávanie v oblasti uvádzania prípravkov na ochranu rastlín v Liptovskom Mikuláši
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora organizuje akreditovanú vzdelávaciu aktivitu 6. marca 2019 v Liptovskom Mikuláši.
Pracovná skupina pre prezídium COGECA, 14. február 2019
Aktuálna situácia týkajúca sa legislatívneho procesu SPP; Aktuálne informácie o legislatívnom procese ohľadom smernice Komisie o nekalých obchodných praktikách; Informácie o vývoji brexitu;
Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska
Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018
V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 963 EUR. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 6,4 %.